Wednesday, June 23, 2021
Cold Thermogenesis

Minum Air Sejuk atau Air Panas untuk Kurus ? | Weight Loss | Doctor Sani |



Minum Air Sejuk atau Air Panas untuk Kurus? | Doctor Sani |

Assalamualaikum whats cracking guys back with another video. Ramai yang Tanya saya soalan whether minum air sejuk atau panas lebih baik untuk kurus? Hmm kita tengok lepas ni.

Kita tengok apa theory atau bro science yg ada skrg tentang air sejuk dan air panas

Air sejuk
Minum air sejuk menyebabkan perut mengecut, lemak – lemak dalam makanan membeku dan menyeybabkan susah untuk lemak diserap dalam badan kita.
Air sejuk bagus untuk kurus sebab bila kita minum air sejuk, badan kita menggunakan tenaga utk naik kn balik suhu air ni ke suhu badan.
Air panas
Air panas pulak bagus utk membakar lemak. Sbb apa? Sbb dia panas la. Haha. Mentang2 ada perkataan bakar lemak mest kena benda yg panas ja.

Okay semua ni adalah myth kecuali badan perlu menaikkan suhu air ke suhu badan. Let me explain. Ada kajian yg dilakukan yg mmg memnunjukkan yg badan kita mmg menggunakan tenaga lebih sebanyak 8 calori utk panas kan blek air yg sejuk. Tapi the amount of calories yg dibakar sgt la sedikit which renders insignificant. Tapi air sejuk dan panas ada kebaikan dia selain fat loss.
Cold water – increase mucus production, kalua hidung tersumbat jangan minum air sejuk tapi minum air panas. Air sejuk jugak boleh trigger migraine dalam pesakit yang mudah mendapat migraine.
Warm water – aids in digestion,improve circulation dan keluarkan toxins.
Rather then pilih air sejuk atau air panas, yg lebih penting adalah mendapatkan air yg cukup sehari. Sbb apa kekurangan aiq atau dehydration mmg boleh kacau metabolism kita dan bila metabolism kita drop so does our ability utk function dan burn fat secara optimal.
Syukurlah Allah buat air ni 0 calories minumlah byk mana pon. Dan the best way utk start losing fat adalah dengan menggantikan semua minuman manis kita ke air 0. Daripada situ saja kita akan Nampak improvement. Mari kita practikkan semasa PKP ni goodluck dan minum lah air apa yg u guys nak janji minum air yg secukupnya.

Sekiranya anda mempunyai soalan, sila tinggalkan di ruang comment atau DM terus
———————————–

Follow me on social media:

INSTAGRAM- https://www.instagram.com/shareezsani

FACEBOOK -https://www.facebook.com/shareez.sani

#Kurus #Weightloss #CepatKurus #DoctorSani #Diet

source

Similar Posts

3 thoughts on “Minum Air Sejuk atau Air Panas untuk Kurus ? | Weight Loss | Doctor Sani |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *